Nový produkt
Soubor dvou knih Josefa Tašla (1897–1967), řezníka a uzenáře z Veselí nad Moravou a odborného učitele živnostenských škol pokračovacích ve Zlíně a v Uherském Hradišti.
Formát A5, 180 stran, pevná šitá vazba.
ISBN 978-80-86659-58-9, 3. vydání obou knih, 2019.
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Odborná nauka pro řezníky a uzenáře, mající podtitul „učebnice odborných škol pokračovacích pro učně řeznické a uzenářské“, provádí čtenáře všemi fázemi zpracování masa od nákupu jatečných zvířat přes jejich porážení a bourání masa až k masné výrobě. Nauka vyšla poprvé zřejmě v roce 1936, podruhé v roce 1937 či 1938.
Nejen učňům a tovaryšům, ale i mistrům uzenářům byl určen Tašlův Receptář. Autor v něm uvedl 50 receptur charakteristických dobových masných výrobků, přičemž použil zcela unikátní grafické zpracování receptů. První vydání vyšlo v roce 1935 či 1936, druhé v roce 1939.
Životopis Josefa Tašla i historii celé rodiny sepsal a rodokmen nakreslil pan Vladimír Groš, sochař, znalec historie Veselí nad Moravou a sběratel místopisných artefaktů. Z jeho archivu pocházejí veškeré dokumenty a fotografie v knize otištěné.
Obsah si můžete stáhnout dole.
Pro knihu jsem použil 1. vydání Receptáře, v němž pan Tašl neuvádí přesné dávkování koření ve výrobcích. Později se mi podařilo sehnat originál 2. vydání Receptáře z roku 1939, v němž dávkování uvedeno je. Zpracoval jsem ho do přehledné tabulky, kterou si můžete níže stáhnout ve formátu pdf.