VÝTĚŽNOSTNÍ NORMY PRO JATKY A BOURÁRNY

Nový produkt

Normy pro jatečné opracování a bourání masa skotu a telat, prasat, skopového a kozího bravu a koní.

Formát A5, 98 stran, brožovaná vazba.
1. vydání, 1997. Obsah knihy (RTF)

Více informací

Hmotnost: 0,18 kg

390 Kč

Více informací

Publikace obsahuje prověřené výtěžnostní normy pro jatečné opracování skotu, prasat, telat, skopového a kozího bravu i koní, zpracované pro oba druhy nákupu, tj. pro nákup v mase i v živém, ve všech třídách jakosti.

V bourárenské části jsou obsaženy jak výtěžnostní normy pro dělení kusů, půlek a čtvrtí na části při základním bourání, tak i normy pro vykosťování a úpravy jednotlivých částí pro výsekové a výrobní účely.

Normy jsou doplněny detailním popisem postupů při zařazování jatečných zvířat do jakostních tříd při nákupu a charakteristikou jednotlivých skupin výrobních mas.

Z recenze Doc. MVDr. Ladislava Steinhausera, CSc., uveřejněné v časopise MASO 6/1997: " ...Výtěžnostní normy byly a jistě budou klíčovým podkladem k ekonomické prosperitě každého podniku. (...) Nástup malých porevolučních podniků byl charakterizován často velkorysým mávnutím rukou nad řadou těchto základních výrobních podkladů. Široké ekonomické rozpětí umožňovalo řídit tyto provozy s různým úspěchem, často pouze řeznickým citem. Velké provozy však postoupily mnohem dále. Podchytily a zpracovaly si vlastní normativy (...) Majitelé miniprovozů a prodejen masa zde najdou jasnou příručku dnes tak moderního "know how". A je lhostejné, jestli některou z uvedených norem přijmou kompletně nebo jako vzor pro svoji normu podnikovou."

Normy odpovídají způsobu nákupu v době vydání, nejsou aktualizovány pro stávající nákupní třídy.

Ke stažení