Již použité
Termíny "Praganda" a "rychlosůl" zná každý uzenář. Ne každý však ví, že je vymyslel pan Ladislav Nachmüllner z Prahy-Libně. Kniha obsahuje mimo jiné 80 receptur masných výrobků z roku 1915.
Formát A5, 160 stran, brožovaná vazba.
ISBN 80-902391-7-X, vydání v tomto souboru 1., 2000. Ukázka z knihy (RTF)
Kniha ve velmi dobrém stavu.
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Řezník a uzenář pan Nachmüllner (1896 až 1945) jako první v Československu zavedl a rozšířil používání dusitanu sodného při solení a nakládání masa. Jeho originální sanytruprostá rychlosůl PRAGANDA a originální přísada k zhotovení rychlosoli PRAGANDA byly používány ve většině uzenářských živností. Vyvolaly však bouři nevole v řadách prodejců sanytru, což dosvědčuje množství udání a osvobozujících rozsudků, v knize uvedených.
Podobně jako Praganda byly pro uzenáře přínosem i Nachmüllnerovy, v ČSR a v Německu patentované, aparáty VOSY pro vysokotlaké nastřikování láku do svaloviny a formy k vaření šunek či játrových paštik.
Uzené a modelové (strojové) šunky z Nachmüllnerova uzenářství odebírali zákazníci v Evropě i Americe.
Kniha obsahuje vedle životopisu pana Nachmüllnera kopie tří informačních brožur, přikládaných k zásilkám Pragandy a seznamujících zákazníky s jejím používáním, a především dosud nepublikovaný bohatě ilustrovaný rukopis osmdesáti uzenářských receptur z roku 1915.