BEZDĚK JAROSLAV: VÝROBA UZENIN, SPECIALIT A KONSERV

Nový produkt

Chcete vědět, jak se vyráběly masné výrobky před znárodněním? Chcete poznat špičkovou úroveň tehdejší české uzenářské výroby? Sáhněte po Bezděkově knize receptur.

Formát A5, 160 stran, brožovaná vazba.
ISBN 978-80-86659-42-8, 4. vydání, 2014. Obsah knihy (DOC)

Více informací

Hmotnost: 0,27 kg

273 Kč

Více informací

Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel "na zkušenou" do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy "Výroba uzenin, specialit a konserv", kterou dvakrát vydal vlastním nákladem. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou.

Publikace je členěna na jednotlivé skupiny masných výrobků, používané i v současné technologické praxi:
- upravovaná masa (19 receptur)
- vařené zboží obyčejné (14)
- uzené zboží (salámy) (11)
- uzené zboží (drobné) (9)
- trvanlivé salámy (10)
- nářezové a ozdobné salámy (31)
- játrové zboží (17)
- různé speciality i běžné výrobky (12)
- huspeniny a aspiky (6)
- masové konservy (33)
- saláty (8)

Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha také množství rad, postupů a návodů pro (tehdejší) uzenářskou výrobu.

Ke stažení